vineri, 19 februarie 2010

DESPRE SITUL IN PANTA

De foarte multe ori in machete reprezentarea siturilor in panta intr-o maniera expresiva a constituit o problema greu de rezolvat si destul de laborioasa pentru studentii din facultate.
Pentru realizarea unui teren in panta se pot fi utiliza o serie intreaga de materiale, totul depinzand de efectul cerut, de inaltimea curbelor de nivel si nu in ultimul rand de bugetul alocat lucrarii.
Detaliem cateva avantaje si dezavantaje ale anumitor materiale utilizate in realizarea unui teren. In ordinea preferintelor noastre materialele le-am ordonat in functie de un raport efort, cost si timp utilizat cat mai bun.

1-Carton ondulat
1.Avantaje:
-costuri foarte reduse atat la material cat si la dabitarea si gravarea laser
-este un material foarte, foarte usor dar rigid
-nu se inegreste in cant la taierea laser
-are o textura particularizata si expresiva in cant
-manevrabilitate usoara
2.Dezavantaje:
-ofera o gama mica de grosimi(1.6, 3, 5 mm)

2-Lemn de balsa sau pluta
1. Avantaje
- aspect deosebit al sitului (in cazul balsa)
- greutate redusa
- posibilitatea prin baituire(in cazul balsa) a obtinerii unor diferite nuante de lemn
- gama variata de grosimi
2. Dezavantaje
- se inegreste la taierea laser(asta poate fi un avantaj dar si un dezavantaj in anumite situatii) presupune o slefuire ulterioara
- restrictia sitului sau partilor din sit la dimeniunea standard a lemnului de balsa in formatul de 10x100cm (sau in caz contrar lipirea placilor in cant )
- costisitor ca material si ca debitare laser

3-Plexiglas
1.Avantaje:
-se gaseste intr-o foarte larga gama de culori si de grosimi(0.5, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 25mm)
-ofera un aspect lucios sau satinat terenului datorita texturii
-debitarea si gravarea cu ajutorul laserului este curata si perfect transparenta
-este foarte rigid
2.Dezavantaje:
-este destul de greu(nerecomandat pt realizarea unui teren cu multe curbe de nivel)
-necesita un buget ridicat atat pentru achizitia materialului cat si pentru debitarea si gravarea laser

4-Polistiren extrudat
1.Avantaje:
-greutate redusa
-costuri reduse atat la achizitia materialului cat si la debitarea si gravarea laser
2.Dezavantaje:
-grosimea maxima ce se poate debita cu ajutorul laserului este de 6mm
-nu ofera o gama larga de culori, necesitand astfel sa fie vopsit
-este fragil

5-Mucava
1.Avantaje:
-costuri relativ reduse ale materialului cat si ale debitarii si gravarii laser
-este un material rigid
-se poate vopsi pt a obtine o culoare eficienta
2.Dezavantaje:
-ofera o gama mica de grosimi(1, 1.5, 2, 2.5, 3 mm)
-este comercializata doar in varianta de culoare "natur"
-are o greutate ridicata
- presupune un soclu solid altfel se curbeaza la manevrabilitate
-se inegreste la taierea laser(asta poate fi un avantaj sau dezavantaj in anumite situatii)

6-Forex
1.Avantaje:
-costuri reduse ale materialului
-aspect curat – alb mat
-se poate vopsi pt a obtine o culoare diferita
2.Dezavantaje:
- datorita continutului ridicat de clor (cancerigen la inhalarea voporilor) nu se recomanda taierea sau gravarea cu laser
- se inegreste si isi transforma proprietatile in cant in cazul unei taieri laser
- se debiteaza manual la cutter sau computerizat la router CNC – presupune pregatirea fisierelor cu un timp indelungat anterior finalizarii proiectului.

Metoda pe care noi pe care noi o recomandam, mai ales in cazul machetelor pentru facultate, este taierea la laser a curbelor de nivel in carton ondulat datorita pretului de achzitie al materialului, al prelucrarii, al debitarii si al punerii in opera. Rezultatul poate fi, dupa parerea noastra, o reprezentare foarte expresiva, realizata cu resurse minime de timp si bani. Prezentam deasemenea si un exemplu in acest sens. In poze aveti ca exemplu o macheta al unui sit de prediploma, realizata cu succes de unul dintre colaboratorii nostri.








marți, 16 februarie 2010

DESPRE FOTOGRAVURI

Pentru cei care nu stiu, fotogravura este procedeul de imprimare a unei imagini pe o suprafata prin gravare. Cu ajutorul tehnologiei laser aceasta se poate realiza cu usurinta  pe o gama foarte larga de materiale variind de la materiale moi precum hartia, cartonul, pielea, la materiale dure ca piatra, sticla, metalul etc. Rezultatatul obtinut este o imagine imprimata in material la un nivel de detaliu comparabil cu cel al fotografiei originale si de o rezistenta in timp proportionala cu durabiliatea materialului.
Inaintea fotogravurii laser, imaginea trebuie trecuta digital prin cativa pasi importanti: grayscale, format bitmap si obtinerea unui contrast cat mai bun. Ca reprezentare, imaginea finala va fi in tonuri diferite ale aceleiasi culori, date in general de compozitia materialului si modul in care acesta reactioneaza la ardere. Astfel, puteti specula proprietatile materialelor pentru a obtine efectele dorite in nuante precum alb, gri, brun, roscat, albastru etc. Exemplele pe care le puteti vedea sunt realizate pe carton a carui ardere superficiala a dus la diferite nuante de brun, conturand astfel o serie de imagini sepia.



 
 
 
 





luni, 15 februarie 2010

ACCESORII PAR

Am avut placerea sa facem cunostinta cu o tanara studenta ale carei preocupari artistice s-au dovedit compatibile cu activitatea noastra. Am fost bucurosi sa observam ca, o serie de ace de par pot deveni din simple accesorii subiecte de obiect de design. Mentionam ca drepturile de autor ii apartin in totalitate.

 
 
  





GRAVARE PIATRA NATURALA

Din seria aplicatiilor in domeniul arhitecturii si al decoratiunilor interioare, va prezentam un alt material care este folosit ca finisaj si ale carui proprietati le puteti specula in vederea obtinerii unui plus de expresivitate sau eleganta. Este vorba despre piatra naturala. Tehnologia laser aduce ceva nou in modalitatile de prelucrare si finisare ale acesteia si va permite imprimarea unor modele personalizate in piatra intr-un timp masurat in minute. Tot ceea ce va trebuie este sa stiti ceea ce doriti sa imprimati si sa aveti un desen. In functie de tipul de piatra ales si desen, efectele pot fi spectaculoase. Pentru exemplificare am ales o piatra mata, cu aspect usor rustic, careia i-am imprimat un motiv vintage.
 

 
 
 



  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP